Koronatilanne pysynyt ennallaan – Tehosterokotteen aikaistaminen kuuteen viikkoon toivottavaa

Keusoten alueen koronatartuntojen määrä on pysynyt ennallaan viimeisen neljän viikon ajan. Alueemme ilmaantuvuus on 136 / 100 000 / 14 vrk, joka on lähes sama kuin edellisenä viikkona. Tartuntamäärät ovat pysyneet varsin korkealla tasolla, ja alue on edelleen leviämisvaiheessa.

Viikolla 36 koronatartuntoja todettiin 132 kpl, joka on hieman vähemmän kuin viikolla 35 (138 kpl). Tartuntoja on todettu Hyvinkäällä 43, Nurmijärvellä 36, Tuusulassa 19, Järvenpäässä 25, Mäntsälässä 8 ja Pornaisissa 1.

Eniten tartuntoja on tällä hetkellä erityisesti ikäryhmissä, joita ei ole rokotettu lainkaan, tai jotka ovat ehtineet saada vasta ensimmäisen rokotteen.

Tartunnoista noin 20-30 % tartunnan lähde on epäselvä.

Viikolla 36 tartunnanjäljityksessä on selvitetty edelleen runsaasti altistumistilanteita kouluissa ja päiväkodeissa. Tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä 0–4 vuorokauden viive.

Viikolla 36 karanteenipäätöksiä tehtiin lähes edeltävien viikkojen tapaan noin 400-500:lle Keusoten alueen asukkaalle.

Koronarokotteita on laajalti tarjolla kaikille ikäryhmiin kuuluville

Koronarokotekattavuus on Keusoten alueella noin 71,4 %. Keusoten rokotustilastojen viive THL:n rokotusrekisteriin Nurmijärven osalta on korjattu.

Keusoten alueen 12–15-vuotiaiden rokotekattavuus on 63,4 %, ja 16–19-vuotiaiden 74,4 %. Alle 40-vuotta täyttäneiden ikäryhmässä ei ole saavutettu yli 80 % rokotuskattavuutta, joka voi ylläpitää altistumisia ja hidastaa rajoitusten purkamista.

Kahdesti rokotettuja ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin, ja rokotusten ottaminen vähentää koulu- ja oppilaitoskaranteeneja, työstä poissaoloa ja helpottaa matkustamista. Monen alle 12-vuotiaan tartunta on saatu kotoa, mutta toisaalta koulu- ja päiväkotiryvästymiäkin on todettu. Koska alle 12-vuotiaille ei ole tarjolla koronarokotetta, lasten vanhempien ja koulu- ja päiväkotityöntekijöiden rokottamisella on olennainen merkitys epidemian hillitsemisessä.

Yrityksissä ja tapahtumissa kiertävässä Keusoten mobiilirokotusyksikössä on annettu sekä ensimmäisiä koronarokotteita että tehosterokotteita. Tehosterokotteen aikaistaminen kuuteen viikkoon on mahdollista, ja toivottavaa. Rokoteajan voi aikaistaa sähköisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa, puhelimitse tai ajanvarauksettomissa walk in -rokotuksissa.

Keusoten alueen useissa kunnissa järjestetään ajanvarauksetonta lounasajan walk in -rokotustoimintaa. Voit tulla rokotukseen ilman ajanvarausta arkipäivisin klo 10–14 rokotuspisteisiimme.

Lisäksi järjestämme ajanvarauksellisia rokotusaikoja arkisin klo 16 jälkeen.

Lue lisää: https://www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus/koronarokotukset/

Koronatestauksen kriteereitä on muutettu

HUS on 9.9. muuttanut koronatestauksen kriteereitä. koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta vähintään viikko tai jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Muutos ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä olevia työntekijöitä, jotka ovat ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaita ja henkilökuntaa tai jotka kuuluvat koronavirusinfektion vakavaan riskiryhmään.

Koronavirustartunnan saanut voi nyt itse ilmoittaa mahdollisista altistuneita

HUS on avannut Koronatietoni.fi-sivulle palvelun, jossa koronavirustartunnan saanut voi itse kirjata mahdolliset altistuneet henkilöt ja näin nopeuttaa tartunnanjäljittäjien työtä.

Koronavirustartunnan saaneelle lähetetään positiivisesta koronanäytevastauksesta tekstiviesti, jossa hän saa ohjeen ilmoittaa mahdollisesti altistuneet henkilöt Koronatietoni.fi-palvelussa. Palvelu on käytössä HUSin alueella kaikissa kunnissa Helsinkiä lukuun ottamatta. Helsingillä on oma järjestelmänsä altistumisten ilmoittamiseen.

Lue lisää tiedotteesta.

Yleisohjeet väestölle koronavirustilanteeseen

Mikäli epäilet altistuneesi, seuraa terveydentilaasi aktiivisemmin ja vältä liikkumista koulussa, työpaikalla tai julkisissa tiloissa oireisena. Mikäli ilmenee lieviäkin oireita, hakeudu koronavirustestiin, ja jää kotiin, kunnes saat negatiivisen koronavirustuloksen. Yleistietoa karanteenista löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus.

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Koronavirustestiin Keusoten alueella pääsee myös Nettipalvelun kautta osoitteessa www.keusote.fi/nettipalvelu tai soittamalla Koronahoitopuhelimeen, p. 019 226 0099, 8-16.

Tietoa koronaviruksesta:

 

Päivitetty 13.9.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN

Hyvinvointialueen valmistelu

Soteuudistus.fi