Mesikämmenessä opitaan arjen taitoja ystävien kesken

Kehitysvammaisten päiväaikaisella toiminnalla tuetaan nuorten ja aikuisten itsenäisessä elämässä selviytymistä sekä lisätään sosiaalista vuorovaikutusta. Toimintaan hakeudutaan mukaan vammaispalvelujen sosiaalityön ja ohjauksen kautta.

Työ- ja päivätoimintakeskus Mesikämmenessä ahkeroidaan eri askareiden parissa kolmessa pienryhmässä ohjaajien opastuksella. Jokaisella ryhmällä on lisäksi viikoittaisia ryhmäkohtaisia vastuita, kuten kierrätyskävely, myyjäispäivät, Kotojärven laavulla ja Sepänmäen museolla työskentelypäivät. Ryhmissä on mukana asiakkaita sekä Mäntsälästä että Pornaisista.

– Toimintaamme ohjaa kehitysvammaisten asiakkaiden yksilölliset mielenkiinnon kohteet, yhteisöllisyys, ratkaisukeskeinen positiiviseen psykologiaan perustuva työskentely sekä luonto- ja taidelähtöisyys, kertoo tiimivastaava Merja Kutvonen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Kuvan Boomwhackers-soittimet ovat Verstas-ryhmän bändin uusin soittomuoto. Värikkäät perkussioputket soivat eri sävelkorkeuksilla kumeasti.

Mesikämmen Mäntsälä.jpg

Elämyksiä aistihuoneesta

Mesikämmenen uusissa tiloissa Mäntsälän Keskuskadulla yhdessä tekeminen on aiempaa sujuvampaa. Verstas-ryhmäläiset valmistelevat tohinalla isoa aulatilaa myyjäis- ja kahvilatoimintaa varten. Lisäksi rakenteilla on aistihuone eli elämystila, jossa aktivoidaan aisteja. Vertas-ryhmäläisille mieluisinta puuhaa ovat puu- ja verhoilutyöt, bänditoiminta, museolla ja laavulla työskentely sekä yhteiset kävelyt.

Sinisten ryhmässä suosituinta ajanvietettä ovat arjen taitojen opettelu, kuten tiskikoneen täyttäminen, pöytien pyyhkiminen ja lattioiden lakaiseminen, ompelutyöt sekä leipominen.

– Arjen taidot ruostuvat helposti, kun korona-aika estää joidenkin keittiöhommien tekemisen, yksi sinisistä pohtii.

Iloa haasteista ja uuden oivaltamisesta

Aurinkoiset nauttivat myyjäistuotteiden tekemisestä, kuten munkinnyöri avaimenperien punonnasta, askartelusta, maalaamisesta sekä ompelutöistä.

– Pidämme uusien materiaalien ja menetelmien opettelusta. Töistä, jotka ovat sopivan haastavia ja antavat mahdollisuuden uuden oivaltamiselle. Esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä, sokerimaalauksesta, punonnasta ja hernepussien ompelusta, ryhmäläiset tuumivat.

Työ- ja päivätoiminnan avulla löytyy myös uusia kavereita, joita tavataan vapaa-ajallakin. Yksi mesikämmenläisistä kertoo, että hän ystävystyi toisen ryhmäläisen kanssa neuloessaan yhteistä tilkkupeitettä.

– Meillä on Mesikämmenessä hyvä yhteishenki ja me autetaan toisiamme. Vapaa-ajalla kun kohdataan, niin vaihdamme kuulumisia iloisesti, ryhmäläiset kiteyttävät.


Lisätietoja: Työ- ja päivätoiminta -sivu


Kuvaaja: Merja Kutvonen

Teksti: Viestintäpalvelut / Keusote

Päivitetty 8.6.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN